tisdag 16 augusti 2011

Fondueafton


Att sitta runt en fonduegryta i goda vänners lag är ett utmärkt sätt att praktisera det sociala i att äta tillsammans. Vi fick ett fondueset i bröllopsgåva och det vi gjorde var att vi stoppade det så långt in i köksskåpet som möjligt, med den inställningen att detta hör till de där prylarna som vi kommer att glömma att vi har. Efter denna testkörning kanske vi inte behöver gräva ner den lika djupt, det här är något vi bra kan göra igen!
Det blev köttfondue denna gång. Den mer kända ostfonduen får bli till en annan gång. Reseptet på buljongen är ett plock lite härifrån och därifrån, olika varianter hittas på nätet eller i Bonniers kokbok / Rutiga kokboken.

För att kunna göra detta behöver du en fonduegryta.

Köttfondue, 6 personer

ca 1 liter vatten
0,5 liter rödvin
5-6 matskedar koncentrerad kalvfond
1 matsked soja
en lök

Hacka löken och lägg i en kastrull. Slå över vatten, vin, fond och soja och låt koka upp. Låt puttra en stund. Smaka av och lägg till fond om buljongen är svag. Den skall vara ganska kraftig så att köttet får smak.
Sila över buljongen i fonduegrytan och tänd brännaren så att buljongen hålls varm.
Sedan är det bara att trä kött och grönsaker på pinnen och låta köttet bli lagom rött. Skär köttet i tillräckligt små bitar, inte mer än 2 cm tjocka. Klart på ca 4 minuter.
Använd din fantasi när det kommer till tillbehör, men här kommer ändå några fö
rslag på vad man kan doppa i grytan samt äta vid sidan om.

Tillbehör:

ett drygt kilo mört, fint kött, gärna filé
grönsaker av olika slag, t.ex:
zuccini
champinjoner
broccoli
paprika
syltlök...

såser, t.ex:
tomatsalsa
mangochutneysås (gräddfil+mangochutney+curry)
guacamole...

potatis, t.ex.
ugnsbakad potatis
klyftpotatis
potatissallad

Rött vin passar utmärkt till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar