Tårtreceptet härstammar från ett tidningsurklipp från Kodin Kuvalehti, ostkakan från sillasipuli.blogspot.com.
Mango-chokladkaka
Tårtbotten:
6 ägg
3,5 dl socker
1 dl varmt vatten
200 g smält smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
4 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
2 dl sprite för fuktning
Mango-yohgurtmousse:
7 gelatinblad
2 msk citronsaft
5 dl mangopuré
1,5 dl socker
2 dl vispgrädde
500g turkisk yoghurt
(jag använde vanlig naturell)
Dekoration:
2 burkar (425/250g) mangoskivor
3 gelatinblad
0,5 dl citronsaft
frukter eller bär att dekorera med
Börja med bottnen. Vispa ägg och socker pösigt. Lägg till vatten och smält smör och rör lätt. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och sikta ner i smeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant på 26 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 175 gradig ugn på nedersta falsen ca en timme eller tills smeten inte fastnar på en trästicka. Låt svalna lite innan du stjälper upp kakan på galler. Låt svalna helt.
Fyllningen: Badda gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm citronsaften i en kastrull. Vrid ur gelatinbladen och smält dem i den varma citronsaften.
Blanda mangopuré, socker och vaniljsocker. Blanda ner gelatinblandningen. Vispa grädden och rör ner den och yoghurten i mangosmeten.
Klä den diskade kakformen med bakplåtspapper. Klipp även remsor lika höga som formens kant och klä insidan av formen med dem.
Skär kakan i tre delar. Lyft den nedersta delen tillbaka i formen. Fukta med sprite. Häll sedan hälften av mango-yoghurtsmeten över bottnen. Placera sedan den mellersta kakdelen i formen och häll över resten av fyllningen. Lägg den tredje kakdelen överst och fukta med sprite. Låt kakan dra i kylsåpet till nästa dag.
För dekoration: Rinn av mangoskivorna och puréa dem med en stavmixer. Spara några skivor för dekoration. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Sjud upp citronsaften, vrid ur gelatinbladen och smält dem i saften. Rör ner gelatinblandningen i mangopurén. Bred ut smeten över kakan. Låt stelna några timmar i kylen. Dekorera med bär och frukt.
Lösgör formens kanter och ta försiktigt bort pappersremsorna. Med hjälp av dem kan du flytta över kakan på ett serveringsfat.
Blåbär-mascarponecheesecake
Botten:
12 digestivekex
75 gram smör
Fyllning:
5 gelatinblad
3 dl grädde
2 äggvitor
250 g mascarpone
0,75 dl limesaft (saften från 3 lime)
1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
3 dl blåbär
Ovanpå:
1 dl vatten
3,5 dl blåbär
3 gelatinblad
saften från 2 limefrukter
0,75 dl socker
Smula kexen fint och rör ner smält smör, knip ihop till en smulig massa. Tryck ner degen i en bakplåtspappersklädd kakform (med löstagbar kant).
Fyllningen: Badda gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden i en bunke och äggvitorna i en annan. Blanda sedan samman dessa. Blanda socker, vaniljsocker, limesaft och mascarpone. Rör även försiktigt ner blåbären så att de inte går sönder. Sjud vatten och smält gelatinbladen. Rör ner gelatinblandningen i mascarponesmeten. Rör till sist ner grädd-äggviteblandningen. Häll smeten över kakbottnen och låt stelna i kylskåpet i minst tre timmar.
Översta lagret: Badda gelatinbladen i kallt vatten. Tina blåbären i sjudande vatten. Passera sedan bären genom en sil i en kastrull och släng skalen. Rör i limesaft och socker. Sjud upp blandningen och smält i gelatinbladen. Låt blandningen svalna helt innan du häller den över kakan. När du gjort det är det bara att låta ytlagret stelna i kylen. Ta sedan bort kanterna på formen och flytta över kakan på ett fat. Dekorera som du tycker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar