tisdag 26 april 2011

Cheesecake

Av många varianter av ostkaka valde jag att prova en som skall gräddas. Lite krångligt verkade det då kakan skulle gräddas upp och ner för att sedan stjälpas upp, men också det lyckades jag med utan att ha kakan tvärs över köket. Receptet är lite modifierat efter "Lev Bättre":s receptblad jag vid något tillfälle tagit vara på. Främst är ostsmeten därifrån, bottnet är fritt efter ett ostkaksrecept jag klippt ut från någon tidning. Dekorera kan man göra hur man vill, ursprungligen föreslås hallon och persika men jag valde persika och päron för att få den lite påskgrann. Varsågoda:

Cheesecake

3 ägg
6 msk flytande honung
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
400 g färskost (t.ex. philadelphia)
2 dl crème fraiche
(lite citronsaft om man vill)

Botten:
150 digestivekex
1 dl smält smör

Klä en springform (ca 23 cm i diameter) med bakplåtspapper och smörj kanterna. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ägg, honung, vaniljsocker och maizena. Vispa ner färskost och crème fraiche (en kort stund med elvisp för att få smeten slät). Häll smeten i formen och slå lätt på den för att få bort eventuella luftbubblor. Grädda ca 30 minuter.
Smula sönder kexen och blanda ner smöret så att det blir en smulig massa. Ta ut kakan och lägg smuldegen över ostmassan och pressa till ett jämnt lager. Grädda ytterligare 10 minuter. Skaka formen lätt för att se att kakan är klar, den skall vara fast.
Låt svalna och kyl sedan minst 2 timmar.
Lossa formens kant och vänd upp kakan på ett fat. Dekorera och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar