Grahamsbröd med kvarg (2 bröd)
5 dl vatten
50 g jäst
100 g kvarg
1 msk salt
8 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, kvarg, grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.
Arbeta till en fin deg tills den släppet från degbunkens kanter. Låt jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda in resten av mjölet. Dela degen i två delar och forma till limpor eller lägg i smorda former. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med vatten och grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Räkna med lite längre tid om du gräddar dem på samma gång. Låt kallna insvepta i bakdukar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar