tisdag 26 april 2011

Grahamsbröd

Detta bröd bakade jag efter ett recept i Rutiga kokboken. Det är både enkelt och häslosamt!

Grahamsbröd med kvarg (2 bröd)

5 dl vatten
50 g jäst

100 g kvarg
1 msk salt
8 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl


Ljumma vattnet till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en bunke och häll över vattn
et. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, kvarg, grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.
Arbeta till en fin deg tills den släppet från degbunkens kanter. Låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda in resten av mjölet. Dela dege
n i två delar och forma till limpor eller lägg i smorda former. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med vatten och grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Räkna med lite längre tid om du gräddar dem på samma gång. Låt kallna insvepta i bakdukar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar