Rågbitar
Rot:
5 dl ljummet vatten
4 dl rågmjöl
30 g jäst (eller en halv påse torrjäst)
Blanda allt i en bunke och låt stå minst 2 timmar.
Lägg sedan till
2 tsk salt
ett rivet äppel (eller 1 msk sirap, enligt ursprungsreceptet)
en skvätt olja
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
Blanda ihop till en smet. Ju längre du orkar veva, desto bättre. Jag körde 10 minuter i maskinen, men det var kanske lite att ta i. Smeten ska vara lös, så öka inte mängden mjöl.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Tips: försök inte med händerna, det är helt omöjligt klibbigt. Det fungerade ganska bra med hjälp av två skedar. Ta sedan lite mjöl på fingrarna och platta ut degklickarna till runda bröd, ca 10 cm i diameter. Låt jäsa 30 min på plåten.
Skvätta lite vatten på bröden och grädda i 225 grader ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Enjoy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar