söndag 27 mars 2011

Grekisk kväll

Igår hade vi vänner på besök, vilket gav mig en utmärkt orsak att
testa nya recept och göra sådant jag aldrig gjort förr. Kvällen var grekiskt inspirerad och måltiden bestod av olika smårätter, så som grekiska köttbullar, kyckling, klyftpotatis, fyllda champinjoner, stekt zucchini med tomatröra, halloumiost, soltorkade tomater, tzatsiki och lite bröd. Skön kväll, och ja
g är rätt så nöjd med vad jag åstadkom. Tänkte dela med mig av recepten på det jag tillredde själv. För de små tillbehören anlitade jag matbutiken.

Grekiska köttbullar

400- 500 g lammfärs
2 dl skorpmjöl
2 dl vatten
2 ägg
2 tsk salt
1 lök
lite grovmalen svartpeppar
2 tsk timjan / oregano
75-100 g fetaost


Lägg skorpsmulorna och att svälla i vattnet en stund, och fräs under tiden den finhackade löken så att den mjuknar lite. Blanda ner kött, lök, ägg och kryddor i skorpsmulesmeten och rör till en slät deg. Rulla köttbullar, ca 24 lite större bullar. Gör hål i bullarna och tryck in en fetaostkub i varje och rulla dem sedan släta igen. Stek i lite olja tills de är genomstekta.


Yoghurtmarinerade kycklingfiléer

4 st kycklingfiléer

Marinad:
1 dl naturell youghurt

1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin

0,5 tsk salt
1 msk brunt socker
(farin/muscovado)

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

Lägg kycklingfiléerna i marinaden och låt marinera i kylskåp 1-2 timmar.
Ta upp filéerna ur marinaden och st
ek på båda sidorna ett par minuter. Efterstek på svag värme ytterligare ca 10 minuter.

Innan jag lade kycklingen i marinaden
skar jag dem i lite mindre bitar, eftersom jag serverade dem som plockmat. Hela filéer kan ju serveras som huvudrätt med ris, wok eller något annat lämpligt tillbehör.

Små tilltugg

Lökfyllda champinjoner
Ta bort foten på champinjonerna och fyll med fräst lök kryddad med örter. Örtsmakande färskost funkar också bra! Tillred i ugn, klara när champinjonerna börjar se blöta och skruttiga ut.

Zucchini med tomatröra
(tack Frida!)
1 zucchini
3-4 tomater
1 vitlöksklyfta
lite fetaost (ca 30 g, eft
er behag)
basilika

Skär zucchinin i 1 com tjocka skivor och stek en stund så de mjuknar och får lite färg. Skär tomaterna i små bitar, finhacka eller pressa vitlöken och smula sönder fetaosten. Blanda alla ingredienser till röran och lägg ovanpå zucchinibitarna. Grädda på ugnssäker form en stund, tills de är varma och fetaosten smultit lite
.
Mängderna improviserade jag. Jag blandade också i lite tomatpuré och det blev riktigt bra.

Klyftpotatis

Skär potatis i klyftor och lägg på plåt. Ringla över olivolja, salta och krydda t.ex. med rosmarin. Grädda i 200 grader ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mängden potatis beror ju på antalet ätare och mängden glupskhet.



ευχαριστώ για το φαγητό!

1 kommentar:

  1. Ser gott ut! :)tror att jag skall testa några av recepten, roligt med lite annorlunda mat ibland!

    SvaraRadera