måndag 21 mars 2011

Långpannans briljans

Jag har under det senaste året upptäckt att brödbakning är både roligt och praktiskt- man får tiden att gå, möjligheterna att variera är oändliga och vad är inte bättre än nybakt bröd till kvällen? Dessutom är det billigt, och när man bara är två blir det alltid över av satsen att frysa in. När tiden är knapp och lusten att knåda deg och forma vackra semlor är medelmåttig, kommer långpannan väl till pass. Lite fuskigt kan det kännas som, och alltför vackert är det ju kanske inte. Men det går åt som smör i alla fall. Jag tänkte dela med mig av ett par recept på bröd i långpanna.

Rågbröd i långpanna

5 dl vatten
1 paket jäst (50 g)
2 tsk salt
2 msk honung
0,5 dl olja
5 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl

Smula sönder jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, honung och olja och rör sedan ner mjölen. Häll smeten i en långpanna (smord eller på bakplåtspapper) och låt jäsa under duk i 40-50 minuter. Grädda i 225-gradig ugn, 20-25 minuter.


Vill man komma ännu enklare och snabbare undan och inte riskera att döda jästen, kan något av följande recept vara bra.


Havretunnbröd

2 dl havreflingor
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
7 dl vatten eller mjölk
1 msk honung
1 msk olja

Rör ihop havreflingor, vetemjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vätska, honung och olja. Rör till en jämn deg och bred ut den på en smord plåt. Grädda ca 30 minuter i 200 grader.


Hälsobröd


5 dl dinkelmjöl (eller grahamsmjöl)
1 rivet äpple
2 tsk bakpulver
2 dl havregryn
1 dl russin
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 tsk salt
4 dl naturell yoghurt

Rör ihop alla ingredienser och häll smeten i en liten form eller på en plåt (satsen är ganska liten, ju större form, desto tunnare bröd). Grädda brödet i 200 grader tills det har fått fin färg, ca 1-1,5 h. Låt svalna och skär i bitar.


Några tips från den erfarna:
- tag inte ens av misstag smörpapper i stället för bakplåtspapper
- ha alltid torrjäst i skafferiet, funkar lika bra som färsk även om den är lite tråkigare
- man kan alltid göra sina egna mjölmixar och prova sig fram. Frön är alltid bra, passar fint som dekoration. Om du inte råkar ha frön av ett visst slag kan du alltid ersätta med något annat.
- kokta ägg är ett fantastiskt pålägg för långpannebröd
- havretunnbrödet kan skäras i fina bitar och serveras som förrätt eller plockmat med t.ex. skagenröra

1 kommentar: