torsdag 2 juni 2011

Blåbär + vitchoklad = sant

Fick för mig att laga något av fjoårets blåbär (dags att tömma frysen) så jag googlade mig till lite nya recept. Det blev blåbärs-vitchokladrutor den här gången och de var faktiskt jättegoda! Blåbär och vitchoklad är en utmärkt kombination, och jag kan tänka mig att det går bra att ersätta blåbären med t.ex. hallon eller vinbär.

Blåbärs-vitchokladrutor

150 g smör eller margarin
1,5 dl socker

2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
150-200 g blåbär
100-150 g finhackad eller riven vitchoklad

Vispa smör och socker pösigt (lättast går det om smöret är rumsvarmt). Vispa sedan ner ett ägg i sänder. Rör ner vaniljsocker och till sist mjölen. Rör till en slät smet.
Klä en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper. Jag använde en lasagneform. Gör du dubbelsats är säkert långpannan en bra form. Fyll formen med hälften av smeten och bre ut. Strö över blåbär och den finhackade vitchokladen och bre sedan ut resten av smeten ovanpå. Det var lite kletigt, men med lite tålamod och med hjälp av ett par skedar fick jag smeten ganska bra utbredd. Den flyter dessutom ut lite i ugnen, så det är inte så petnoga.
Grädda i 175 grader i 45 minuter.
Låt svalna och skär sedan upp i rutor. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar