torsdag 2 juni 2011

Ljust surdegsbröd

Provade att använda min sågsurdegsgrund till ett ljust bröd och bra gick det. Hittade receptet på paindemartin.blogspot.com (igen) och följde det nästan. Degen blev väldigt lös och jag förstår inte hur han har lyckats klara sig utan brödform. Jag beslöt att grädda i form, tur det- annars hade jag antagligen fått en surdegspannkaka. Receptet räcker till två stora bröd, jag gjorde en halv sats så det blev ett gott kvällsbröd. Varsågoda:

Ljust bröd på rågsurdeg

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g vetemjöl

100 g rågmjöl
350 g ljummet vatten

Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Surdegen från gårdagen

400 g vatten
700 g vetemjöl special
salt

Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 10 minuter i degblandare på lägsta hastighet. Ta dock inte allt vatten på en gång, utan spara cirka 100 gram och häll i det, lite i taget, efter några minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Degen är ganska lös.

Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Detta om du följer originalreceptet. Jag hade degen i en bunke med plastfolie över. Låt degen jäsa tills den uppnått drygt dubbel storlek, vilket kan ta ungefär 3 timmar.

Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns. Den här delen av receptet begrep jag mig inte på. Degen var kladdig så den gick inte att "ta i och dra". Idén är väl att man spänner ut degen lite och tömmer den på luft, så att jäsningen effektiveras. Det slutade med att jag med hjälp av en sked vände lite ut och in på degen mellan verserna.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Nu kan man göra lite som man vill. Om du kan göra något med din deg utan att den kladdar fast i precis allt kan du knåda och forma till bröd. Jag gav snabbt upp den idén och hällde degen i en bakplåtspapperklädd rund form.

In med brödet i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och kasta in en deciliter vatten i ugnen. Grädda 15 minuter, sänk värmen till 200 och grädda ytterligare 15-20 minuter. Eftersom jag gräddade i form tog jag ut brödet ur formen och gräddade på galler de sista tio minuterna så att brödet skulle få knaprig och fin yta också på sidorna. Låt svalna på galler.

Det blev riktigt lyckat till slut efter lite om och men. Surdegen gör nog sitt, den syrliga smaken kom fram och egentligen passade det riktigt bra med ett annars ljust bröd. Får se när jag återupplivar min surdeg nästa gång...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar