Bara för att det tar två dagar behöver du inte låta dig avskräckas, det är inte svårare för det!
Citronbröd
Dag 1:
7-8 dl halvgrova vetemjöl
2 tsk salt
25 g jäst (en halv påse torrjäst)
2,5 dl vatten
1 dl naturell yoghurt
0,5 dl olivolja
Dag 2:
skalet från en citron
vetemjöl
Dag 1: Blanda mjöl och jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten, yoghurt och olja och kör i hushållsmaskin i 10 minuter. Lägg i saltet när några minuter återstår. Knådar du för hand får du dubbla tiden. Då är det enklast om du oljar händerna lite.
Smeten får bli en aning lös, men ändå smidig så att den lossnar från kanterna. Låt degen jäsa i en oljad bunke i kylskåpet över natten (gärna längre än så, så man kan bra vänta med att baka till kvällen följande dag). Den långsamma jäsningen ger brödet mer smak.
Dag 2: Stjälp upp degen på ett mjölat bord och tryck ut den till en platta. Riv citronskalet och bred ut det jämnt över degen. Vik ihop degen några gånger på bredden och längden och knåda en stund så att citronskalet blandas jämnt. Gör du bröd- dela degen i två delar, gör du semlor- rulla ut degen och dela den i 12 lika stora delar. Rulla och forma till citroner, så får de en rolig form.
Jäs bröden eller semlorna under en duk i ca en timme. Sätt ugnen på 250 grader.
In med bröden i ugnen! Kasta in en deciliter kallt vatten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda bröden 20-25 minuter, semlorna ca 12 minuter. Du kan kolla att de är färdiga genom att knacka på brödets botten, det skall låta lite dovt. Låt svalna på galler.
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar