söndag 17 april 2011

Köttsoppa

Till lördagslunch lagade jag köttsoppa för första gången, och för att vara den första så blev den ganska bra. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara svårt, men det var ändå lite mer avancerat än jag trott. Buljongtärningen kunde jag åtminstone glömma.

Köttsoppa

ca 600 g soppkött

2 liter vatten
2 tsk salt
5 kryddpepparkorn

2 svart-/vitpepparkorn
ett par lagerblad
ett par kvistar persilja
2-3 morötter
en palsternacka
en liten bit kålrot
ca 50 g rotselleri
4-6 potatisar
purjolök
finklippt persilja

Lägg köttet i kallt vatten och koka upp. Skala bort skummet som bildas så att spadet blir klart.
Lägg i peppar, salt, lagerblad och persiljekvistar. Låt småkoka under lock en dryg timme.
Skär rotfrukterna och grönsakerna i lämpliga bitar.
Ta upp köttet och sila buljongen. Skölj ur kastrullen och häll tillbaka buljongen. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i kastrullen. Lägg i rotfrukterna och låt koka tills de är mjuka. Purjolöken behöver lite mindre tid. Klipp till sist lite persilja över soppan.
Knäckebröd med ost passar bra till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar