lördag 23 april 2011

Påskfisk

Påsklördagen till ära lagade jag en lite vårig fiskrätt. Jag hade gösfilé, men det passar säkert lika bra med vilken fisk som helst. Med lite gurkmeja i couscousen blir det påskigt gult på tallriken. Tillbehören kan man ju variera, och fisken kan man lika gärna steka. Det jag främst ville testa var såsen, och den kan jag med gott samvete rekommendera.

Ugnsstekt gös med citronsås (4 personer)

ca 600 g fiskfilé

salt, peppar, örter, citronsaft

Såsen:
2 msk smör

1 finhackad lök
1 dl vitt vin
3 msk citronsaft
2 tsk honung
salt, vitpeppar
3 dl grädde

Börja med såsen. Fräs den finhackade löken i smör i en såskastrull. Tillsätt vin, citronsaft, honung och lite salt. Småkoka tills mängden vätska har miskat till hälften. Tillsätt grädden och smaka av med lite vitpeppar. Låt sjuda en stund.

Lägg fiskfiléerna på en ugnsfast form och krydda med salt, peppar och örter, t.ex. rosmarin, efter egen smak. Lite citronsaft passar bra att hälla över. Stek i ugnen ca 15 minuter, 150 grader, tills fisken är genomstekt.

Servera fisken med till exempel couscous och kokt sparris.
Ett torrt vitt vin till är knappast helt fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar