lördag 9 april 2011

Uppiffad kyckling

Enkelt och snabbt är det att steka upp lite honungsmarinerande kycklingstrimlor och slå över grädde eller Uncle Ben´s färdiga sås och servera med pasta eller ris. Att det är enkelt tar ju inte bort det faktum att de är gott, för det är det ju. Vill man ha variation och lite nya smaker kan jag rekommendera två varianter av kycklingrätter som definitivt inte är svåra och som har fallit oss i smaken. Våra lördagsmiddagsgäster fick prova på den första.

Kyckling med mild curry-mangosås (4 personer)


ca 600 gram kycklingfilé

salt och peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk mangochutney

1 tsk curry
1/2 mango
ett knippe vårlök

Värm ugnen till 175 grader. Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda matlagningsgrädde och mangochutney och smaka av med curry. Jag använde nog mer av både curry och mangochutney, men det är ju alldeles efter egen smak.

Häll gräddblandningen över kycklingen och stek i ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingen är färdig. Dekorera med mango och vårlök och värm några minuter till i ugnen. Servera med basmati- eller jasminris.

Följande recept är lite liknande men med en annan frukt som genast ger den en annan smakfärg. Varför den kallas Flygande Jakob har jag alltid undrat, så om någon r
åkar veta är det så upplys mig gärna. I brist på ingredienser lagade vi vår Jakob utan bacon och nötter, men av erfarenhet kan jag rekommendera att ta med dem också.

Flygande Jakob (4 personer)


ca 600 g kycklingfiléer eller en hel (1 kg) grillad kyckling

salt och peppar
1 paket bacon
2 bananer (gärna ganska gröna)
1 dl salta jordnötter
2,5 dl matlagningsgrädde

0,5 dl chilisås

Om du har kycklingfiléer, bryn dem och krydda lite med salt och peppar. Lägg i ugnsfast form. An
vänder du en hel färdigstekt eller grillad kyckling behöver du bara ta bort skinn och ben och skära köttet i lämpliga bitar.
Strimla och fräs baconet, låt rinna av på hushållspapper. Skala och skiva bananerna. Strö bacon, bananskivor och jordnötter över kycklingen. Blanda grädde och chilisås och häll över kycklingen. Gratinera i 225 grader 15-20 minuter. Servera med ris.



Uncle Ben får i fortsättningen höra till kategorin nödproviant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar