Det blev faktiskt två likadana pajer (urklipp från någon Birkatidning), den första bakade vi i tjejkompisanda och den andra blev kvällsmål. Man lär sig av sina misstag och efter dessa två omgångar kan jag upplysa er om två saker som jag insåg gällande pajen:
1) Den är godast när den har fått svalna. Även om det är lockande att äta den rykande het (vilket man gärna gör om det är smulpaj och glass) så ge den gärna tid att sansa sig och svalna. Den kan till och med få vara kylskåpskall.
2) Rabarbern är inte söt i sig själv. Så spara inte på sockret.
Varsågoda och ta del av ett recept jag med gott samvete kan rekommendera!
Rabarberpaj
Botten:
2 dl vetemjöl
1 dl havrekli
0,5 dl socker eller farinsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl flytande smör eller margarin
1 ägg
Fyllning:
ca 300 g rabarber (5-6 stjälkar, överdriv gärna)
1 burk (200 g) naturell yoghurt/gräddfil
1 ägg
1 dl socker
Blanda de torra ingredienserna i en skål, tillsätt smör och ägg. Rör smeten jämn och platta ut den på en smord pajform (24 cm i diameter).
Strö rabarberbitarna över bottnen.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll blandningen över pajen.
Grädda på nedersta falsen i 200 grader, ca 25 minuter.
För mig tog pajen lite längre tid på sig i ugnen. Den är klar när yoghurtblandningen har stannat och kanterna har fått färg.
Låt pajen dra sig en stund innan du hugger i, om du har tålamod får den gärna bli kall. Njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar