Kanske någon undrar hur det gick med surdegen jag startade på brödkursen. Då kan jag berätta att den mår riktigt bra i glasburken i kylskåpet. Här om dagen använde jag den för första gången och jag lyckades åstadkomma ett rågbröd utan att använda jäst. Sådant där riktigt rågbröd med den där syrliga smaken. Så surdegen hade riktigt bra med liv den.
Receptet hittade jag på paindemartin.blogspot.com, och där kan man få riktigt bra tips om surdegar och annat som har med brödbakning att göra.
Rågbröd
Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl
Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g fingervarmt vatten
300 g rågmjöl
1 tsk salt
1/2 tsk kummin (eller lite mer om man vill)
Blanda alltsammans, gärna i maskin om det är möjligt. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek Räkna med att det tar ett par timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar