söndag 4 september 2011

Pasta- första försöket

Jag misstänker att de flesta matbloggare strävar efter perfektion. Så de finslipar, försöker om och om igen tills den perfekta kakan är bakad och den snyggaste portionen är upplagd. Hur skulle bloggarna annars se så tilltalande ut? Eller också är de bara så bra att de alltid lyckas på första försöket.
Visserligen strävar jag också efter perfektion, men jag är ingen mästerkock så därför tänker jag avslöja också mina hemliga misslyckade recept och försök till något alldeles extra. Övning ger färdighet och ärlighet varar längst.

Idag testade vi vår nya pastamaskin för första gången. Jag hade så klart föreställt mig alldeles perfekta tagliatelle, men vi åstadkom något man snarare kunde kalla pastadegklumpar.
Tabbe nr 1: för lite mjöl (tror jag).

Tabbe nr 2: för lite knådande.
Tabbe nr 3: för lite salt, det blev rätt så smaklöst.
Men man lär sig. Jag har fortfarande visionen av en alldeles otroligt god hemlagad färskpastaportion och den nås inte om jag ger upp nu.

En liten parentes: jag talar om VI för denna gång fick Jan tillträde till köket.

Vi följde mjölpåsens recept, ungefär:

Pasta (3-4 personer)

ca 300 gram durumvetemjöl
2 ägg

(lite vatten)
2-3 tsk olivolja

1 tsk salt

Mät upp mjölen i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Om du har en hushållsmaskin så använd gärna den, kör 5-10 minuter. Annars får du använda armkraft; knåda degen 10 minuter så att den blir elastisk och smidig.
Lägg degen i en plastpåse och ställ kallt 0,5-1 h.

Stjälp upp degen på ett mjölat bord och knåda. Har du en pastamaskin, följ anvisningarna. Annars får du ta till kaveln och kniven.
Koka i saltat vatten 3-4 minuter, beroende på pastans tjocklek.


Vi serverade vår pasta med en väldigt traditionell sås. Den täckte både pastans utseende och aningen saltlösa smak. Så allt som allt blev det en riktigt god söndagsmiddag.

Pasta Bolognese á la Hotel Caravel

400 gram malet nötkött
2 stora lökar

2 vitlöksklyftor
400-500 gram tomatkross
150-200 gram tomatpuré
3 morötter
olivolja efter behag (8 msk tycker italienarna)
salt och peppar
ett glas rödvin

Hacka löken grovt, finhacka elelr pressa vitlöken. Hetta upp en stekpanna och häll i olja. Bryn löken och vitlöken några minuter och tillsätt sedan köttet.
Skär morötterna i små bitar.
Häll i rödvin, tomatkross och tomatpuré samt morötterna. Smaka av med salt och peppar. Späd ut med lite vatten om såsen verkar tjock redan nu.
Låt såsen puttra en god stund, gärna en timme, så att vätskan försvinner, såsen blir tjock och morötterna mjuknar. Det ger såsen smak!

Servera till pasta, gärna med parmesanost och ja, varför inte ett glas vin till?

fredag 2 september 2011

Gott på kvällskvisten

Ett utmärkt kvällsmål är korngröt i ugnen! Du behöver bara slänga i ingredienserna i en ugnsform och låta gröten sköta sig själv en timme eller så medan du pysslar med annat. I går kväll piffade jag upp korngröten en aning. Äppel och kanel gjorde susen! Prova, med eller utan äppel, gott är det ändå.
Receptet är för 4 personer. Det lönar sig inte att göra bara en portion, gör en ordentlig sats och värm upp det som blir över nästa dag.

Korngröt med äpple

2 äpplen
2 dl korngryn
1 liter lättmjölk
1 tsk kanel (eller mer om du gillar)
1 msk socker
1 tsk salt
lite smör eller margarin

Smörj en ugnsfast form. Skala och tärna äpplena och lägg i formen. Strö över kanel och socker. Häll över korngryn, mjölk och salt. Låt gröten bli färdig i ugnen, 175 grader, ca 1,5-2 timmar.
Ät som sådan eller med mjölk.

tisdag 16 augusti 2011

Choklad-halloncheesecake

Den får även den starke att falla för frestelsen.
Fördelen med ostkakor är att man kan improvisera och kombinera smaker precis hur man vill, man behöver inte slaviskt följa ett recept. Denna gång knyckte jag nedre delen ur en trevångingskaka (http://www.olivialehti.fi/Blogit/Ruoka%C3%A0laSara/tabid/361/Default.aspx?PostId=39) och övre delen är i princip samma som jag gjort en gång förut, den här gången med andra bär.

Choklad-halloncheesecake

Botten:

ca 150 gram chokladkex, t.ex. safari
ca 75 g smält smör

Chokladcheesecake:
200 g philadelphia färskost
150-200 g hushållschoklad
2 dl vispgrädde eller vispbar vaniljsås
0,75 dl mjölk
0,75 dl socker
4 gelatinblad

Halloncheesecake:
200 g philadelphia färskost
2 dl vispbar vaniljsås
2-3 dl hallon
saft från en lime
3 gelatinblad

Gelé:
200 g hallon
2 dl vatten
4 msk socker
3 gelatinblad

Börja med bottnen. Smula sönder kexen och blanda i det smälta smöret. Blanda till en smet och tryck ut i en bakplåtsbeklädd springform (26 cm i diameter). Ställ kallt.

Gör chokladostkakan.
Lägg gelatinbladen i kallt vattenbad. Smält chokladen. Blanda färskost och socker i en bunke och tillsätt mjölken. Rör slätt. Rör ner den smälta chokladen. Smält gelatinbladen i lite vatten i en kastrull och häll sedan gelatinblandningen i ostblandningen. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Häll sedan smeten ovanpå kakbottnen. Ställ in i kylen igen medan du gör hallonostkakan.

Gör hallonostkakan.
Lägg gelatinbladen i kallt vattenbad. Kör hallonen i en blender eller mosa med stavmixer eller för hand. Blanda hallonen med färskosten. Vispa vaniljsåsen. Värm upp limesaften i en kastrull och smält gelatinbladen i saften. Blanda ner gelatinblandningen i smeten och vänd till sist ner vaniljsåsen. Häll över chokladostkakan och ställ tillbaka i kylen.

Gör gelén.
Blötlägg gelatinbladen. Koka upp hallon, vatten och socker. Mosa hallonen så att vätskan blir röd. Sila såsen så du får bort kärnorna och blanda i gelatinbladen. Låt svalna.
Häll sedan försiktigt över kakan. Ställ sedan tillbaka i kylen, gärna några timmar så att kakan och gelén hinner stelna ordentligt.
Dekorera om du vill, det går bra att hyvla vitchoklad till snygga spiraler.

Servera, ät och bli betagen.

Potatissallad

Potatissallad är ett ganska bra tillbehör till kött och den här gången serverade jag potatissallad till köttfonduen. Man tager vad man haver, receptet nedan är ett hopkok av de otaliga varianter som finns när man googlar. Receptet är för ca 6 personer.

Potatissallad

800 gram -1 kilo potatis

2 syrliga äpplen
ca 2 msk kapris

ett par medelstora ättiksgurkor
en purjolök
peppar

(1-2 msk dijonsenap)
2 burkar créme fraiche eller gräddfil

Skala och koka potatisen. Låt kallna helt.
Om du använder senap, börja med att blanda den med créme fraichen. Tärna äpplen och gurkor och strimla purjolöken och rör ner i créme fraichen. Tillsätt kapris och smaksätt med peppar. Skär den kalla potatisen i tärningar och rör försiktigt ner. Ställ kallt före servering.

Fondueafton


Att sitta runt en fonduegryta i goda vänners lag är ett utmärkt sätt att praktisera det sociala i att äta tillsammans. Vi fick ett fondueset i bröllopsgåva och det vi gjorde var att vi stoppade det så långt in i köksskåpet som möjligt, med den inställningen att detta hör till de där prylarna som vi kommer att glömma att vi har. Efter denna testkörning kanske vi inte behöver gräva ner den lika djupt, det här är något vi bra kan göra igen!
Det blev köttfondue denna gång. Den mer kända ostfonduen får bli till en annan gång. Reseptet på buljongen är ett plock lite härifrån och därifrån, olika varianter hittas på nätet eller i Bonniers kokbok / Rutiga kokboken.

För att kunna göra detta behöver du en fonduegryta.

Köttfondue, 6 personer

ca 1 liter vatten
0,5 liter rödvin
5-6 matskedar koncentrerad kalvfond
1 matsked soja
en lök

Hacka löken och lägg i en kastrull. Slå över vatten, vin, fond och soja och låt koka upp. Låt puttra en stund. Smaka av och lägg till fond om buljongen är svag. Den skall vara ganska kraftig så att köttet får smak.
Sila över buljongen i fonduegrytan och tänd brännaren så att buljongen hålls varm.
Sedan är det bara att trä kött och grönsaker på pinnen och låta köttet bli lagom rött. Skär köttet i tillräckligt små bitar, inte mer än 2 cm tjocka. Klart på ca 4 minuter.
Använd din fantasi när det kommer till tillbehör, men här kommer ändå några fö
rslag på vad man kan doppa i grytan samt äta vid sidan om.

Tillbehör:

ett drygt kilo mört, fint kött, gärna filé
grönsaker av olika slag, t.ex:
zuccini
champinjoner
broccoli
paprika
syltlök...

såser, t.ex:
tomatsalsa
mangochutneysås (gräddfil+mangochutney+curry)
guacamole...

potatis, t.ex.
ugnsbakad potatis
klyftpotatis
potatissallad

Rött vin passar utmärkt till.

måndag 25 juli 2011

Tack för maten det var gott, bloggandet sin slutpunkt nått.

Lite som jag antog var matbloggen bara ett försöka att göra mig till något jag inte är; matglad och huslig. Så vad är då idén med att försöka visa att jag är någon jag önskar att jag var eller som jag tror att andra skulle beundra. Så det får vara. Med tanke på det höga läsarantalet, de ständigt inkommande kommentarerna och ivriga jämlikar som provar mina recept, är det knappast någon som kommer att sakna den här bloggen särskilt mycket. Vi lämnar det åt dem som kan; baka liten kaka, hellapoliisi eller pain de martin är sidor ni får låta er inspireras av i stället. Får hitta på ett nytt projekt i stället, pusselläggande, bärplockning eller något annat fånigt som bara gagnar mig själv. Eller bara idka självironi. Det kan jag åtminstone.

Så sätter punkt här.

By the way, är det någon som vet hur man tar bort en blogg? Särskilt tekniskt begåvad är jag tydligen inte heller.

måndag 6 juni 2011

Första tårterfarenheten inte helt katastrofal

Jans DI- fest gav mig äntligen en orsak att försöka mig på en riktig kaka. Visst har jag bakat en hel del, men aldrig en "riktig" tårta. Förutom tårtan lagade jag en ostkaka, så jag blev faktiskt två kakerfarenheter rikare. Och så fick jag övning i att göra gelélager också. Gott blev det och jag är lite stolt i smyg. Så vackra som jag föreställde mig dem blev de ju inte, men estetiken hinner jag finslipa under kommande kakexperiment.
Tårtreceptet härstammar från ett tidningsurklipp från Kodin Kuval
ehti, ostkakan från sillasipuli.blogspot.com.

Mango-chokladkaka

Tårtbotten:
6 ägg
3,5 dl socker

1 dl varmt vatten
200 g smält smör eller margarin

3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
4 msk kakaopulver
2 tsk bakpulver
2 dl sprite för fuktning

Mango-yohgurtmousse:
7 gelatinblad
2 msk citronsaft
5 dl mangopuré

1,5 dl socker
2 dl vispgrädde

500g turkisk yoghurt
(jag använde vanlig naturell)

Dekoration:
2 burkar (425/250g) mangoskivor
3 gelatinblad
0,5 dl citronsaft
frukter eller bär att dekorera med

Börja med bottnen. Vispa ägg och socker pösigt.
Lägg till vatten och smält smör och rör lätt. Blanda de torra ingredienserna sinsemellan och sikta ner i smeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant på 26 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 175 gradig ugn på nedersta falsen ca en timme eller tills smeten inte fastnar på en trästicka. Låt svalna lite innan du stjälper upp kakan på galler. Låt svalna helt.

Fyllningen: Badda gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm citronsaften i en kastrull. Vrid ur gelatinbladen och smält dem i den varma citronsaften.
Blanda mangopuré, socker och vaniljsocker. Blanda ner gelatinblandningen. Vispa grädden och rör ner den och yoghurten i mangosmeten.

Klä den diskade kakformen med bakplåtspapper. Klipp även remsor lika höga som formens kant och klä insidan av formen med dem.
Skär kakan i tre delar. Lyft den nedersta delen tillbaka i formen. Fukta med sprite. Häll sedan hälften av mango-yoghurtsmeten över bottnen. Placera sedan den mellersta kakdelen i formen och häll över resten av fyllningen. Lägg
den tredje kakdelen överst och fukta med sprite. Låt kakan dra i kylsåpet till nästa dag.

För dekoration: Rinn av mangoskivorna och puréa dem med en stavmixer. Spara några skivor för dekoration. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Sjud upp citronsaften, vrid ur gelatinbladen och smält dem i saften. Rör ner gelatinblandningen i mangopurén.
Bred ut smeten över kakan. Låt stelna några timmar i kylen. Dekorera med bär och frukt.
Lösgör formens kanter och ta försiktigt bort pappersremsorna. Med hjälp av dem kan du flytta över kakan på ett serveringsfat.


Blåbär-mascarponecheesecake

Botten:

12 digestivekex
75 gram smör

Fyllning:
5 gelatinblad
3 dl grädde
2 äggvitor

250 g mascarpone
0,75 dl limesaft (saften från 3 lime)

1,5 dl socker
3 tsk vaniljsocker
2 msk vatten
3 dl blåbär


Ovanpå:
1 dl vatten
3,5 dl blåbär

3 gelatinblad
saften från 2 limefrukter
0,75 dl socker

Smula kexen fint och rör ner smält smör, knip ihop till en smulig massa. Tryck ner degen i en bakplåtspappersklädd kakform (med löstagbar kant).

Fyllningen: Badda gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden i en bunke och äggvitorna i en annan. Blanda sedan samman dessa. Blanda socker, vaniljsocker, limesaft och mascarpone. Rör även försiktigt ner blåbären så att de inte går sönder. Sjud vatten och smält gelatinbladen. Rör ner gelatinblandningen i mascarponesmeten. Rör till sist ner grädd-äggviteblandningen. Häll smeten över kakbottnen och låt stelna i kylskåpet i minst tre timmar.

Översta lagret: Badda gelatinbladen i kallt vatten. Tina blåbären i sjudande vatten. Passera sedan bären genom en sil i en kastrull och släng skalen. Rör i limesaft och socker. Sjud upp blandningen och smält i gelatinbladen. Låt blandningen svalna helt innan du häller den över kakan. När du gjort det är det bara att låta ytlagret stelna i kylen. Ta sedan bort kanterna på formen och flytta över kakan på ett fat. Dekorera som du tycker.

Plockmat

För cocktailpartyliknande tillställningar passar det bra med plockmat och buffébord, speciellt om det är trångt om sittplatser. Detta dukades upp på Jans kalas i igår.
Cocktailpinnar med tomat och mozarella
Cocktailpinnar med melon och parmaskinka
Tunnbrödsrullar med färskost och varmrökt lax
Minipizza
Osthorn

Dela gärna med dig av idéer, annars finns det risk för samma meny på alla partyn vi ordnar...

torsdag 2 juni 2011

Creds åt Jan

Visserligen är det jag som härskar
i köket men inte har maken portförbud heller.
Tur det, annars skulle jag inte få njuta av de
gånger han bestämmer sig för att satsa. För då
satsar han ordentligt. I söndags blev det jordärtskocksoppa till förrätt och ugnsstekt lax med svampsås och pommes duchesse. Lite lyx kan man väl unna sig då och då :)


Blåbär + vitchoklad = sant

Fick för mig att laga något av fjoårets blåbär (dags att tömma frysen) så jag googlade mig till lite nya recept. Det blev blåbärs-vitchokladrutor den här gången och de var faktiskt jättegoda! Blåbär och vitchoklad är en utmärkt kombination, och jag kan tänka mig att det går bra att ersätta blåbären med t.ex. hallon eller vinbär.

Blåbärs-vitchokladrutor

150 g smör eller margarin
1,5 dl socker

2 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
150-200 g blåbär
100-150 g finhackad eller riven vitchoklad

Vispa smör och socker pösigt (lättast går det om smöret är rumsvarmt). Vispa sedan ner ett ägg i sänder. Rör ner vaniljsocker och till sist mjölen. Rör till en slät smet.
Klä en rektangulär ugnsform med bakplåtspapper. Jag använde en lasagneform. Gör du dubbelsats är säkert långpannan en bra form. Fyll formen med hälften av smeten och bre ut. Strö över blåbär och den finhackade vitchokladen och bre sedan ut resten av smeten ovanpå. Det var lite kletigt, men med lite tålamod och med hjälp av ett par skedar fick jag smeten ganska bra utbredd. Den flyter dessutom ut lite i ugnen, så det är inte så petnoga.
Grädda i 175 grader i 45 minuter.
Låt svalna och skär sedan upp i rutor. Njut!

Citronsemlor

Att smaksätta bröd med citron var ingen dum idé. Receptet hittade jag i Alkos tidning Etiketten. Jag lagade semlor (det blir ca 12 stycken), alternativt kan man laga två större bröd.
Bara för att det tar två dagar behöver du inte låta dig avskräckas, det är inte svårare för det!

Citronbröd

Dag 1:
7-8 dl halvgrova vetemjöl
2 tsk salt

25 g jäst (en halv påse torrjäst)
2,5 dl vatten
1 dl naturell yoghurt
0,5 dl olivolja

Dag 2:
skalet från en citron
vetemjöl

Dag 1: Blanda mjöl och jäst i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten, yoghurt och olja och kör i hushållsmaskin i 10 minuter. Lägg i saltet när några minuter återstår. Knådar du för hand får du dubbla tiden. Då är det enklast om du oljar händerna lite.
Smeten får bli en aning lös, men ändå smidig så att den lossnar från kanterna. Låt degen jäsa i en oljad bunke i kylskåpet över natten (gärna längre än så, så man kan bra vänta med att baka till kvällen följande dag). Den långsamma jäsningen ger brödet mer smak.

Dag 2: Stjälp upp degen på ett mjölat bord och tryck ut den till en platta. Riv citronskalet och bred ut det jämnt över degen. Vik ihop degen några gånger på bredden och längden och knåda en stund så att citronskalet blandas jämnt. Gör du bröd- dela degen i två delar, gör du semlor- rulla ut degen och dela den i 12 lika stora delar. Rulla och forma till citroner, så får de en rolig form.
Jäs bröden eller semlorna under en duk i ca en timme. Sätt ugnen på 250 grader.
In med bröden i ugnen! Kasta in en deciliter kallt vatten i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda bröden 20-25 minuter, semlorna ca 12 minuter. Du kan kolla att de är färdiga genom att knacka på brödets botten, det skall låta lite dovt. Låt svalna på galler.
Mums!

Ljust surdegsbröd

Provade att använda min sågsurdegsgrund till ett ljust bröd och bra gick det. Hittade receptet på paindemartin.blogspot.com (igen) och följde det nästan. Degen blev väldigt lös och jag förstår inte hur han har lyckats klara sig utan brödform. Jag beslöt att grädda i form, tur det- annars hade jag antagligen fått en surdegspannkaka. Receptet räcker till två stora bröd, jag gjorde en halv sats så det blev ett gott kvällsbröd. Varsågoda:

Ljust bröd på rågsurdeg

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
200 g vetemjöl

100 g rågmjöl
350 g ljummet vatten

Blanda surdegsgrund, mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Surdegen från gårdagen

400 g vatten
700 g vetemjöl special
salt

Blanda samman alla ingredienser utom saltet och kör 10 minuter i degblandare på lägsta hastighet. Ta dock inte allt vatten på en gång, utan spara cirka 100 gram och häll i det, lite i taget, efter några minuter. Tillsätt salt och kör ytterligare 5 minuter på lite högre hastighet. Degen är ganska lös.

Smörj en plastlåda med raps- eller annan neutral olja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Detta om du följer originalreceptet. Jag hade degen i en bunke med plastfolie över. Låt degen jäsa tills den uppnått drygt dubbel storlek, vilket kan ta ungefär 3 timmar.

Under tiden den jäser viker du ihop degen tre gånger där den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nerifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns. Den här delen av receptet begrep jag mig inte på. Degen var kladdig så den gick inte att "ta i och dra". Idén är väl att man spänner ut degen lite och tömmer den på luft, så att jäsningen effektiveras. Det slutade med att jag med hjälp av en sked vände lite ut och in på degen mellan verserna.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid innan degen jäst klart.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två. Nu kan man göra lite som man vill. Om du kan göra något med din deg utan att den kladdar fast i precis allt kan du knåda och forma till bröd. Jag gav snabbt upp den idén och hällde degen i en bakplåtspapperklädd rund form.

In med brödet i ugnen. Sänk värmen till 250 grader och kasta in en deciliter vatten i ugnen. Grädda 15 minuter, sänk värmen till 200 och grädda ytterligare 15-20 minuter. Eftersom jag gräddade i form tog jag ut brödet ur formen och gräddade på galler de sista tio minuterna så att brödet skulle få knaprig och fin yta också på sidorna. Låt svalna på galler.

Det blev riktigt lyckat till slut efter lite om och men. Surdegen gör nog sitt, den syrliga smaken kom fram och egentligen passade det riktigt bra med ett annars ljust bröd. Får se när jag återupplivar min surdeg nästa gång...

onsdag 25 maj 2011

Säsongens första rabarberpaj

Jepp, det finns rabarber att plocka! Mamma var snäll nog att hämta "några" stjälkar, vilket resulterade i tre liter rabarber i frysen och två pajer under loppet av tre dagar. Jag klagar inte.
Det blev faktiskt två likadana pajer (urklipp från någon Birkatidning), den första bakade vi i tjejkompisanda och den andra blev kvällsmål. Man lär sig av sina misstag och efter dessa två omgångar kan jag upplysa er om två saker som jag insåg gällande pajen:
1) Den är godast när den har fått svalna. Även om det är lockande att äta den rykande het (vilket man gärna gör om det är smulpaj och glass) så ge den gärna tid att sansa sig och svalna. Den kan till och med få vara kylskåpskall.
2) Rabarbern är inte söt i sig själv. Så spara inte på sockret.
Varsågoda och ta del av ett recept jag med gott samvete kan rekommendera!

Rabarberpaj

Botten:

2 dl vetemjöl
1 dl havrekli
0,5 dl socker eller farinsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 dl flytande smör eller margarin
1 ägg

Fyllning:
ca 300 g rabarber (5-6 stjälkar, överdriv gärna)
1 burk (200 g) naturell yoghurt/gräddfil
1 ägg
1 dl socker

Blanda de torra ingredienserna i en skål, tillsätt smör och ägg. Rör smeten jämn och platta ut den på en smord pajform (24 cm i diameter).
Strö rabarberbitarna över bottnen.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen och häll blandningen över pajen.
Grädda på nedersta falsen i 200 grader, ca 25 minuter.

För mig tog pajen lite längre tid på sig i ugnen. Den är klar när yoghurtblandningen har stannat och kanterna har fått färg.
Låt pajen dra sig en stund innan du hugger i, om du har tålamod får den gärna bli kall. Njut.

tisdag 24 maj 2011

Surdegen

Kanske borde jag redgöra för en grej jag lärde mig på kursen, nämligen att starta en surdeg. Annars är det kanske ingen idé att mina brödrecept är surdegsbröd. Den surdegsgrund jag gjorde är rågbaserad. Det går också att göra vetesurdeg, eller varför inte surdeg på andra mjöl. Googla "surdeg" och du hittar garanterat ett bra recept att följa. Så här gorde jag med min:

Rågsurdegsgrund

Dag 1
50 gram rågmöl
75 gram ljummet vatten


Blanda och låt stå i rumstemperatur, gärna i en glasburk med lock. Jag ställde min burk i ugnen, där är det dragfritt. Köksskåpet går också bra och många har det ganska varmt i badrummet. Helst skall värmen inte komma direkt underifrån, så akta dig för golvvärme eller taket på torkskåpet.

Dag 2 eller 3
25 gram rågmjöl
25 gram ljummet vatten
Dagen väljer du själv. Om degen redan verkar ha börjat bubbla dag 2 så kan du bra mata den. Annas kan du vänta till dag 3.
Blanda mjöl och vatten först sinsemellan och rör sedan blandningen ner i surdegs
grunden. Låt burken fortsättningsvis stå i rumstemperatur.

Dag 4

Nu ska surdegen redan lukta lite surt och bubbla.
Blanda
50 gram vetemjöl
50 gram vatten
och rör ner i surdegsgrunden

Dag 5
Surdegen ska ha jäst lite och bubblar på.
Nu är den färdig att användas. Stäl in den i kylen. I kylskåpet sover surdegen så när du tar fram den och märker att den inte bubblar ska du inte tro att den har dött. Den vaknar nog när den får stå framme.
Man skall sköta om sin surdeg och goda råd för hur du matar den och bakar med den hittar du till exempel på paindemartin.blogspot.com.
Om du vet att du vill baka i morgon, tar du ut din burk ur kylen och ur burken tar du den mängd du behöver. I receptet kan det stå till exempel "100 gram surdegsgrund". Receptet säger också vad du sedan gör, oftast ska du lägga till rågmjöl och vatten och sedan får surdegen stå framme över natten tills du bakar med den. Resten av surdegen du har i burken ska du mata ifall du vill hålla den vid liv. Ta då ca 100 gra
m vatten och 60 gram mjöl och mata din surdeg. Burken ställer du in i kylen igen.
Om man inte bakar borde man med jämna mellanrum ändå mata surdegsgrunden. En gång i veckan ungefär. Då tar du ut burken och häller ut en del, så att du har 50-100 gram kvar i burken. Mata med 60 gram rågmjöl och 100 gram vatten och ställ tillbaka i kylen.

Nog verkar det ju som ett evighetsprojekt, det håller jag med om. Att dagen före veta om man ska baka följande dag är redan ett stort tankearbete. Men för vissa kanske det blir en naturlig rutin. Får se hur länge jag orkar hålla på.
Surdegar är alltid olika. Jag klarade av att baka rågbröd utan att använda jäst, men har man en surdeg som inte är så effektiv kan det hända att man beöver lite hjälp av jäst. Detta lär man få känsla för.

Jag tror det bästa för oss vanliga dödliga är att kvällen innan göra en fördeg. Då kollar man på receptet och tar en liten del vatten, en liten del mjöl och några gram av jästen. Då hinner degen under natten få fart, och när du bakar fortsätter du följa receptet som det står.
Det går också bra att göra en kalldeg. Då gör du degen färdig på kvällen och sätter den t.ex. i en brödform och in i kylen. Ett par timmar innan du vill ha bröd tar du ut degen och så j
äser den i rumstemperatur. Sedan är brödet klart att gräddas.

Tips: skaffa en hushållsvåg.

söndag 22 maj 2011

Surdegsrågbröd

"Surt" sa Jan om rågbrödet.
Kanske någon undrar hur det gick med surdegen jag startade på b
rödkursen. Då kan jag berätta att den mår riktigt bra i glasburken i kylskåpet. Här om dagen använde jag den för första gången och jag lyckades åstadkomma ett rågbröd utan att använda jäst. Sådant där riktigt rågbröd med den där syrliga smaken. Så surdegen hade riktigt bra med liv den.
Receptet hittade jag på
paindemartin.blogspot.com, och där kan man få riktigt bra tips om surdegar och annat som har med brödbakning att göra.

Rågbröd

Dag 1, kväll
100 g rågsurdegsgrund
300 g vatten
180 g rågmjöl

Blanda surdegsgrund med mjöl och vatten, täck med plast och låt stå över natten.

Dag 2, morgon
surdegen från gårdagen
50 g fingervarmt vatten
300 g rågmjöl
1 tsk salt
1/2 tsk kummin (eller lite mer om man vill)

Blanda alltsammans, gärna i maskin om det är möjligt. Låt jäsa tills degen uppnåt dubbel storlek Räkna med att det tar ett par timmar.

Tryck ner degen i en smord brödform, så att halva formen fylls. Har du mycket deg lönar det sig att ta en till form, eller baka ut till ett mindre bröd. Strö på lite kumminfrön och lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa tills degen rest sig ordentligt igen, ungefär 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Sedan är det bara att sätta in brödet i ugnen. Kasta in 1 dl vatten på ugnens botten. Sänk temperaturen till 250 grader. Efter 15 minuter sänker du till 200 grader och låter det stå ytterligare 15–20 minuter. Sticker man en termometer i brödet bör den visa runt 98 grader när det är klar. Om man vill kan man plocka ut brödet ur kastrullen de sista 10 minuterna och baka klart det direkt på gallret, då får det lite mer skorpa på sidorna som annars kan bli lite bleka.

lördag 21 maj 2011

Queneller

Mommos gäddfärsbiffar hör till det bästa av sommarmat och sådana skall jag ännu försöka åstadkomma någon vacker dag. Igår gjorde jag i princip samma rätt men i annan form. Det blev gäddfärsbullar i stället, eller queneller om man så vill kalla rätten vid sitt franska namn. Inspirationen fick jag från en matlagningskurs på finska arbis som jag gick i fjol, och jag vill minnas att vi gjorde bullarna efter Hans Välimäkis recept. Motsvarande kan man hitta var som helst, i Rutiga Kokboken till exempel. Gott blev det. Vi åt bullarna med ris och hollandaisesås.

Queneller


ca 700 gram gäddfärs
3 äggvitor
2 dl grädde
salt
vitpeppar
dill eller gräslök

fiskbuljong till kokning

Lägg gäddfärsen i en bunke (eller håll den kvar i
matberedaren ifall du har färsat själv). Vispa sönder vitorna
och rör ner dem i färsen i en smal stråle. Häll sedan i grädden under omrörning.
Smaksätt med salt och vitpeppar. Klipp i dill eller

gräslök och rör om.

Koka upp fiskbuljong i en kastrull. Den får gärna vara stark i smaken. Jag använde buljongtärningar. Ta två matskedar och forma med hjälp av dessa smeten till bullar som du ploppar ner i buljongen. Det är lite svårt att få dem vackra men efter en stung lär man sig tekniken. Det tar några minuter och sedan flyter bullarna upp till ytan. Då är de klara. Fiska upp dem vartefter de är färdiga och lägg i en
ugnsfast form. Det blir ganska många bullar så bäst är att
koka dem vart efter det finns plats i kastrullen och

sedan hålla dem varma. Jag lade dem i ugnen en
stund medan riset kokade.


Hollandaisesås


100 g smör

5 vitpepparkorn
1 persiljekvist (typ en matsked klippt)
0,5 dl vatten / vitt vin
3 äggulor

1 krm paprikapulver
citronsaft

Smält smöret.
Blanda ihop vatten / vin, persilja och vitpeppar. Koka upp och reducera till ungefär hälften. Sila lagen och häll över i en kastrull med lite sjudande vatten.
Tillsätt äggulorna en i taget under kraftig vispning. Sjud, fortsätt röra om. Tillsätt smöret i fin stråle under vispning. Smaksätt med paprikapulver och citronsaft om du vill. Smaka av, mängden kryddor avgör du själv.
Låt såsen stå varmt, se att den inte kokar upp. Den blir tjockare efter en stund.


Jag brukar ibland himla lite med ögonen åt dem som inte tycks klara sig utan Stockmanns Delicatessen. Den här gången måste jag erkänna att denna måltid inte hade blivit tillredd om det inte vore för Stockas betjäning. Eftersom jag saknar en matberedare så var det viktigt att få fiskfiléerna färsade och detta är de vänliga nog och gör på Stockmann om man ber riktigt snällt. Så gå dit om du inte vil färsa dina filéer själv :)




måndag 16 maj 2011

Rågbitar

På Mylläris rågmjölspåse finns ett recept på Ruisleipäset som jag lät mig inspireras av och modifierade fritt. Egentligen var det för att få en chans att prova hushållsmaskinen. Den funkar. Det gör receptet också. Här är min version.

Rågbitar

Rot:
5 dl ljummet vatten
4 dl rågmjöl
30 g jäst (eller en halv påse torrjäst)
Blanda allt i en bunke och låt stå minst 2 timmar.


Lägg sedan till
2 tsk salt
ett rivet äppel (eller 1 msk sirap, enligt ursprungsreceptet)
en skvätt olja
3 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl

Blanda ihop till en smet. Ju längre du orkar veva, desto bättre. Jag körde 10 minuter i maskinen, men det var kanske lite att ta i. Smeten ska vara lös, så öka inte mängden mjöl.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper. Tips: försök inte med händerna, det är helt omöjligt klibbigt. Det fungerade ganska bra med hjälp av två skedar. Ta sedan lite mjöl på fingrarna och platta ut degklickarna till runda bröd, ca 10 cm i diameter. Låt jäsa 30 min på plåten.

Skvätta lite vatten på bröden och grädda i 225 grader ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Enjoy!


söndag 15 maj 2011

Mera kyckling

I brist på annat blev det kyckling som utgjorde huvudingrediensen i dagens middag. Piffade upp rätten genom att följa ett recept som jag klippt ut ur Kodin Kuvalehti. Återigen vidgades våra smakvyer, denna gång långt österut.

Chicken korma

1-2 rödlökar

4 vilöksklyftor
en liten bit ingefära
3 st hel kardemumma
6 hela nejlikor

10-15 svartpepparkorn
1 tsk spiskummin
3 tsk koriander
0,5 tsk chili
rypsolja
1 kanelstång
500 g kycklingfiléer (naturella)
en burk fint krossade tomater
200 g bulgarisk yoghurt
salt efter behag

Strimla lök och vitlök. Riv ingefäran fint. Lägg kardemumma, nejlikor och pepparkorn i en mortel och mal fint. (Jag använde färdigt malna kryddor, och kryddade på högt.)
Bryn lök och vitlök. Lägg till ingefäran, kryddorna och kanelstången. Lägg i mer olja om det behövs, det brinner lätt i botten.
Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och stek tillsammans med kryddorna. Rör i tomatkross och låt puttra en stund. Lägg till yoghurt lite i taget och blanda väl. Smaka av och servera med till exempel couscous.

lördag 14 maj 2011

Brödkurs

Förra fredagen lade jag märke till en annons i tidningen som gällde en brödkurs. Helsingfors Marthor ordnade en rätt så förmånlig kurs i brödbakning, där ett mål var att lära sig baka på surdeg. Jag nappade genast på, vilket antagligen var det mest spontana jag gjort på länge, och det ångrar jag inte! Kursen var två lördagar i streck, och under veckan skulle vi ta hand om och mata den rot vi satt igång på kursen.
Surdeg och degrot har varit för mig sådana där mystiska och alltför skrämmande termer när det kommer tll brödbakning så därför var det spännande att få lära sig lite mer om vad det egentligen är. Det låter så jobbigt att starta en rot som skall växa och matas och jag har egentligen inte riktigt förstått vad det innebär att baka på rot. Inte är jag expert efter kursen, men åtminstone har jag fått en mer konkret uppfattning om vad det handlar om. Recept på surdegen jag gjorde ger jag i ett senare inlägg.
Det gick rätt så bra för min deg, med tanke på att jag var novis. Nybörjartur är ju inte fusk heller. Den började bubbla och leva redan första dagen och den verkade gilla att bli matad. Den femte dagen var jag beredd att ge upp då jag märkte att det hade bildats ett vattenlager ovanpå degen. Fy vad det luktade! Jag mailade kursledaren som lugnad mig och gav anvisningar om hur jag kunde rädda den. Vi använde den idag på kursen och den levde nog. Så nu har jag den hemma igen, för att matas, växa och användas.
Förutom härliga bröd fick vi en hel del tips på kursen och jag fick en ny syn på bröd. Ska dela med mig av några insikter och tankar som kursledaren och kursen i sig gav mig.
- Hushållsmaskin är inte fusk. Tvärtom, vill du slippa röra i degen för hand i en halv timme (vilket bara finska fruar på 30-talet hade handkraft till) så är det mycket bättre att köra degen i maskinen en kvart i stället. Tydligen är knådandet a och o, ju bättre knådning desto smidigare och bättre blir degen. Annars har man sina kompakta semlor, som visserligen kan vara goda också de.
- Hushållsvåg är ett bra redskap. Mängder skall tydligen mätas i gram och inte deciliter. Skaffade en smar, platt våg, så nu kan jag göra som experten säger.
- Mjölmängden skall man inte röra, däremot kan man reglera mängden vätska.
- Ekologiskt skall det vara. Mjölen är som bäst obehandlade och brödet blir godast då. Stora mjölpåsar är bra om man bakar ofta, men annars ska man alltid ha så färskt mjöl som möjligt. En öppnad påse som stått ett halvår ger inte lika bra bröd.
- Börja grädda i en het ugn, typ fem minuter i 250 grader. Detta ger brödet den där fina, hårda skorpan. Sänk sedan till 180 grader och grädda tills brödet är klart. Kastar man in en deciliter vatten i ugnen när man börjar gräda ger vattenångan också en fin effekt.
- Låt bröden svalna på galler! Inte under handduk som vissa recept säger. Handduksregeln gäller för typ scones, pitabröd, haburgerbröd och sådant. Handduken gör att bröden blir mjuka och fuktiga och den hårda skorpan är bara att glömma.

Kursen gav mig en del inspiration men expert blir man inte efter en tvådagars kurs. Nybakt bröd är ju ändå ett av det bästa som finns och det kan jag äta hur mycket som helst av. Pågen kan slänga sig i väggen.
Det ska bli intressant vad det blir av min rot och hur jag lyckas ta den i bruk. Jag är ännu lite konfunderad när det gäller proportioner rot-jäst. Men det kommer väl med erfarenhet.

Fortsättning följer.


tisdag 26 april 2011

Grahamsbröd

Detta bröd bakade jag efter ett recept i Rutiga kokboken. Det är både enkelt och häslosamt!

Grahamsbröd med kvarg (2 bröd)

5 dl vatten
50 g jäst

100 g kvarg
1 msk salt
8 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl


Ljumma vattnet till 37 grader (fingervärme). Smula jästen i en bunke och häll över vattn
et. Blanda tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, kvarg, grahamsmjöl och hälften av vetemjölet.
Arbeta till en fin deg tills den släppet från degbunkens kanter. Låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda in resten av mjölet. Dela dege
n i två delar och forma till limpor eller lägg i smorda former. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med vatten och grädda längst ner i ugnen i 175 grader ca 30 minuter. Räkna med lite längre tid om du gräddar dem på samma gång. Låt kallna insvepta i bakdukar.

Pannkaka

Att det blir pannkaka av något gör inte så mycket när det är fråga om pannkaka. Tänkte tipsa om att pannkakan inte alltid behöver vara av den söta varianten med sylt. Pannkaka kan göras salt, och fungerar utmärkt till brunch, lunch eller varför inte en stadigare kvällsbit.
Här om kvällen lagade jag blåbärspannkaka och jag tror att det är ett säkert kort till brunch också!
Mamma har lagat denna på lande där det enda som krävs är att gå ut och skrapa ihop ett par deciliter blåbär. Mums på sommarmorgonen!

Blåbärspannkaka (en sats i ugnform, dubbel i långpanna)

2 ägg

5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl (ersätt gärna hälften med grahamsmjöl)
0,5 tsk salt
2 dl blåbär

Vispa sönder äggen och blanda i hälften av mjölken, salt och mjöl. Tillsätt resten av mjölken. Låt stå 15 minuter. Smörj eller klä en form med bakplåtspapper. Häll i smeten och strö över blåbären. Grädda 30 minuter i 225 grader.

Inte särskilt vacker, men vad gör det?

Tips:
Spenatplättar är mumsigt men det blir osigt i köket och det är lite jobbigt att stå och steka plättarna. Lika bra går det att laga spenatpannkaka! Följ receptet ovan, skippa blåbären och rör ner en påse spenat i stället! Ätes med lingonsylt.

Cheesecake

Av många varianter av ostkaka valde jag att prova en som skall gräddas. Lite krångligt verkade det då kakan skulle gräddas upp och ner för att sedan stjälpas upp, men också det lyckades jag med utan att ha kakan tvärs över köket. Receptet är lite modifierat efter "Lev Bättre":s receptblad jag vid något tillfälle tagit vara på. Främst är ostsmeten därifrån, bottnet är fritt efter ett ostkaksrecept jag klippt ut från någon tidning. Dekorera kan man göra hur man vill, ursprungligen föreslås hallon och persika men jag valde persika och päron för att få den lite påskgrann. Varsågoda:

Cheesecake

3 ägg
6 msk flytande honung
1 msk maizena
1 tsk vaniljsocker
400 g färskost (t.ex. philadelphia)
2 dl crème fraiche
(lite citronsaft om man vill)

Botten:
150 digestivekex
1 dl smält smör

Klä en springform (ca 23 cm i diameter) med bakplåtspapper och smörj kanterna. Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ägg, honung, vaniljsocker och maizena. Vispa ner färskost och crème fraiche (en kort stund med elvisp för att få smeten slät). Häll smeten i formen och slå lätt på den för att få bort eventuella luftbubblor. Grädda ca 30 minuter.
Smula sönder kexen och blanda ner smöret så att det blir en smulig massa. Ta ut kakan och lägg smuldegen över ostmassan och pressa till ett jämnt lager. Grädda ytterligare 10 minuter. Skaka formen lätt för att se att kakan är klar, den skall vara fast.
Låt svalna och kyl sedan minst 2 timmar.
Lossa formens kant och vänd upp kakan på ett fat. Dekorera och servera.

lördag 23 april 2011

Påskfisk

Påsklördagen till ära lagade jag en lite vårig fiskrätt. Jag hade gösfilé, men det passar säkert lika bra med vilken fisk som helst. Med lite gurkmeja i couscousen blir det påskigt gult på tallriken. Tillbehören kan man ju variera, och fisken kan man lika gärna steka. Det jag främst ville testa var såsen, och den kan jag med gott samvete rekommendera.

Ugnsstekt gös med citronsås (4 personer)

ca 600 g fiskfilé

salt, peppar, örter, citronsaft

Såsen:
2 msk smör

1 finhackad lök
1 dl vitt vin
3 msk citronsaft
2 tsk honung
salt, vitpeppar
3 dl grädde

Börja med såsen. Fräs den finhackade löken i smör i en såskastrull. Tillsätt vin, citronsaft, honung och lite salt. Småkoka tills mängden vätska har miskat till hälften. Tillsätt grädden och smaka av med lite vitpeppar. Låt sjuda en stund.

Lägg fiskfiléerna på en ugnsfast form och krydda med salt, peppar och örter, t.ex. rosmarin, efter egen smak. Lite citronsaft passar bra att hälla över. Stek i ugnen ca 15 minuter, 150 grader, tills fisken är genomstekt.

Servera fisken med till exempel couscous och kokt sparris.
Ett torrt vitt vin till är knappast helt fel.

söndag 17 april 2011

Köttsoppa

Till lördagslunch lagade jag köttsoppa för första gången, och för att vara den första så blev den ganska bra. Jag hade inte väntat mig att det skulle vara svårt, men det var ändå lite mer avancerat än jag trott. Buljongtärningen kunde jag åtminstone glömma.

Köttsoppa

ca 600 g soppkött

2 liter vatten
2 tsk salt
5 kryddpepparkorn

2 svart-/vitpepparkorn
ett par lagerblad
ett par kvistar persilja
2-3 morötter
en palsternacka
en liten bit kålrot
ca 50 g rotselleri
4-6 potatisar
purjolök
finklippt persilja

Lägg köttet i kallt vatten och koka upp. Skala bort skummet som bildas så att spadet blir klart.
Lägg i peppar, salt, lagerblad och persiljekvistar. Låt småkoka under lock en dryg timme.
Skär rotfrukterna och grönsakerna i lämpliga bitar.
Ta upp köttet och sila buljongen. Skölj ur kastrullen och häll tillbaka buljongen. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka i kastrullen. Lägg i rotfrukterna och låt koka tills de är mjuka. Purjolöken behöver lite mindre tid. Klipp till sist lite persilja över soppan.
Knäckebröd med ost passar bra till!

lördag 9 april 2011

Uppiffad kyckling

Enkelt och snabbt är det att steka upp lite honungsmarinerande kycklingstrimlor och slå över grädde eller Uncle Ben´s färdiga sås och servera med pasta eller ris. Att det är enkelt tar ju inte bort det faktum att de är gott, för det är det ju. Vill man ha variation och lite nya smaker kan jag rekommendera två varianter av kycklingrätter som definitivt inte är svåra och som har fallit oss i smaken. Våra lördagsmiddagsgäster fick prova på den första.

Kyckling med mild curry-mangosås (4 personer)


ca 600 gram kycklingfilé

salt och peppar
2,5 dl matlagningsgrädde
2 msk mangochutney

1 tsk curry
1/2 mango
ett knippe vårlök

Värm ugnen till 175 grader. Bryn kycklingen, salta och peppra. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Blanda matlagningsgrädde och mangochutney och smaka av med curry. Jag använde nog mer av både curry och mangochutney, men det är ju alldeles efter egen smak.

Häll gräddblandningen över kycklingen och stek i ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingen är färdig. Dekorera med mango och vårlök och värm några minuter till i ugnen. Servera med basmati- eller jasminris.

Följande recept är lite liknande men med en annan frukt som genast ger den en annan smakfärg. Varför den kallas Flygande Jakob har jag alltid undrat, så om någon r
åkar veta är det så upplys mig gärna. I brist på ingredienser lagade vi vår Jakob utan bacon och nötter, men av erfarenhet kan jag rekommendera att ta med dem också.

Flygande Jakob (4 personer)


ca 600 g kycklingfiléer eller en hel (1 kg) grillad kyckling

salt och peppar
1 paket bacon
2 bananer (gärna ganska gröna)
1 dl salta jordnötter
2,5 dl matlagningsgrädde

0,5 dl chilisås

Om du har kycklingfiléer, bryn dem och krydda lite med salt och peppar. Lägg i ugnsfast form. An
vänder du en hel färdigstekt eller grillad kyckling behöver du bara ta bort skinn och ben och skära köttet i lämpliga bitar.
Strimla och fräs baconet, låt rinna av på hushållspapper. Skala och skiva bananerna. Strö bacon, bananskivor och jordnötter över kycklingen. Blanda grädde och chilisås och häll över kycklingen. Gratinera i 225 grader 15-20 minuter. Servera med ris.



Uncle Ben får i fortsättningen höra till kategorin nödproviant.

söndag 27 mars 2011

Chokopudding

För en tid sedan överraskade Jan mig med en av favoritefterrätterna från barndomen: chokladpudding! Riktig Jacky Makupala. Jag kunde inte riktigt minnas när jag senast ätit det, men smakminnet hade inte svikit och lika gott var det fortfarande. Chokladpudding är inte svårt att göra själv heller, så igår gjorde vi ett försök att förnya vår dessertrepertoar. Helt problemfritt gick det kanske inte, men gott blev det!

Chokladpudding (4-6 portioner)

8 dl mjölk
1 dl maizena majsstärkelse

1 dl kakao
1 dl socker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker

Blanda mjölk, maizena, kakao, socker och ägg i en kastrull. Sikta gärna kakaon för att undvika klumpar. Sjud under omrörning tills krämen blir tjock, smaksätt med vaniljsocker.
Häll upp i portionsskålar eller en större serveringsskål. Ställ kallt och låt puddingen stelna lite.
Serveras som sådan eller med exempelvis vispgrädde eller bär.

Vår tanke var att lägga puddingen i en form för att sedan stjälpa upp den på ett serveringsfat. Det lyckades inte riktigt, puddingen ville inte lossna från formen. Vi fick servera från en större dessertskål i stället, men det gjorde ju inget :) upptinade hallon passade riktigt bra till!

Grekisk kväll

Igår hade vi vänner på besök, vilket gav mig en utmärkt orsak att
testa nya recept och göra sådant jag aldrig gjort förr. Kvällen var grekiskt inspirerad och måltiden bestod av olika smårätter, så som grekiska köttbullar, kyckling, klyftpotatis, fyllda champinjoner, stekt zucchini med tomatröra, halloumiost, soltorkade tomater, tzatsiki och lite bröd. Skön kväll, och ja
g är rätt så nöjd med vad jag åstadkom. Tänkte dela med mig av recepten på det jag tillredde själv. För de små tillbehören anlitade jag matbutiken.

Grekiska köttbullar

400- 500 g lammfärs
2 dl skorpmjöl
2 dl vatten
2 ägg
2 tsk salt
1 lök
lite grovmalen svartpeppar
2 tsk timjan / oregano
75-100 g fetaost


Lägg skorpsmulorna och att svälla i vattnet en stund, och fräs under tiden den finhackade löken så att den mjuknar lite. Blanda ner kött, lök, ägg och kryddor i skorpsmulesmeten och rör till en slät deg. Rulla köttbullar, ca 24 lite större bullar. Gör hål i bullarna och tryck in en fetaostkub i varje och rulla dem sedan släta igen. Stek i lite olja tills de är genomstekta.


Yoghurtmarinerade kycklingfiléer

4 st kycklingfiléer

Marinad:
1 dl naturell youghurt

1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
0,5 tsk timjan
0,5 tsk rosmarin

0,5 tsk salt
1 msk brunt socker
(farin/muscovado)

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

Lägg kycklingfiléerna i marinaden och låt marinera i kylskåp 1-2 timmar.
Ta upp filéerna ur marinaden och st
ek på båda sidorna ett par minuter. Efterstek på svag värme ytterligare ca 10 minuter.

Innan jag lade kycklingen i marinaden
skar jag dem i lite mindre bitar, eftersom jag serverade dem som plockmat. Hela filéer kan ju serveras som huvudrätt med ris, wok eller något annat lämpligt tillbehör.

Små tilltugg

Lökfyllda champinjoner
Ta bort foten på champinjonerna och fyll med fräst lök kryddad med örter. Örtsmakande färskost funkar också bra! Tillred i ugn, klara när champinjonerna börjar se blöta och skruttiga ut.

Zucchini med tomatröra
(tack Frida!)
1 zucchini
3-4 tomater
1 vitlöksklyfta
lite fetaost (ca 30 g, eft
er behag)
basilika

Skär zucchinin i 1 com tjocka skivor och stek en stund så de mjuknar och får lite färg. Skär tomaterna i små bitar, finhacka eller pressa vitlöken och smula sönder fetaosten. Blanda alla ingredienser till röran och lägg ovanpå zucchinibitarna. Grädda på ugnssäker form en stund, tills de är varma och fetaosten smultit lite
.
Mängderna improviserade jag. Jag blandade också i lite tomatpuré och det blev riktigt bra.

Klyftpotatis

Skär potatis i klyftor och lägg på plåt. Ringla över olivolja, salta och krydda t.ex. med rosmarin. Grädda i 200 grader ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Mängden potatis beror ju på antalet ätare och mängden glupskhet.



ευχαριστώ για το φαγητό!